Ostatní

Užijte si skvělý čaj díky chutné vodě z filtrační konvice

Milovníci čaje hledající neustále nové chutě a způsoby přípravy jejich oblíbeného nápoje potvrdí, že pro uvaření opravdu dobrého čaje nestačí jen excelentní čajové lístky. Velmi důležitá je také kvalita vody, kterou k jeho přípravě použijeme. A právě tu můžete ovlivnit nejsnáze, i pokud bydlíte v paneláku a máte k dispozici pouze kohoutkovou vodu.

Jaké vybavení byste rozhodně neměli postrádat?

Nechcete-li si pořizovat speciální čajové nádobí, které vyjde poměrně draze, pořiďte si alespoň dvě konvice. Jednu na louhování a druhou na hotový čaj. Na louhování můžete použít konvici skleněnou, na louhování nejlépe keramickou. Ideální je, pokud mají zevnitř povrch, který nemůže reagovat s vodou ani čajem a je hladký. K těmto dvěma konvicím si pořiďte ještě tu třetí, filtračníFiltrační konvice na vodu vám totiž zajistí nekonečný zdroj velmi chutné pitné vody, která na povrchu vašeho čajového nápoje nebude tvořit nevzhledná jakoby mastná oka. Ta bývají totiž obvykle způsobena přítomností vápenatých a hořečnatých sloučenin, které filtrační konvice z vody spolehlivě odstraní. Říkáte si, jak funguje filtrační konvice? Jejím jádrem bývá obvykle uhlíkový filtr, který se postupně zanáší nečistotami a je potřeba jej měnit.

Šálky nebo skleničky?

Na popíjení čaje si můžete zvolit z několika různých druhů nádobí. K tomu tradičnějšímu patří širší misky, v nichž ale čaj rychleji vychladne, ale působí lépe na oko. Chcete-li nápoj udržet dlouho teplý, určitě sáhněte po praktických termosklenicích, v nichž můžete díky jejich průhlednosti později velice efektivně servírovat také kávu. Tradiční černý čaj konzumovaný v anglickém stylu „o páté“ se podává v klasických šálcích. Ve všech případech byste ale neměli zapomínat na sítko, přes které budete čaj cedit. To může být tradiční keramické, bambusové anebo z moderních materiálů, jako například nerezové oceli či plastu.

Jak udržovat nádobí na čaj?

Konvice, v nichž se čaj louhuje nebo podává, postupem času získají na povrchu svého vnitřku typickou čajovou patinu. Tu můžete mechanicky odstranit anebo ji ponechat, chuť čaje kazit nebude. Rozhodně ale na mytí čajového nádobí nepoužívejte chemické čisticí prostředky, na chuti čaje by se to projevilo. V případě filtrační konvice je to podobné. I tu stačí po použití pouze propláchnout vodou a nechat dokonale uschnout.