Káva z džezvy aneb Není turek jako turek

Klasického „českého turka“ známe asi všichni – mletá káva se jednoduše zalije vroucí vodou a hotovo. Věděli jste ale, že skutečná turecká káva se od té naší verze diametrálně liší? Že ne? Pak se s námi na následujících řádcích vydejte do exotického světa historie tohoto tolik oblíbeného nápoje! Pravá turecká káva se totiž vaří v džezvě a je to skutečné umění.

Historie turecké kávy

Káva byla poprvé objevena v 6. století a její původ bychom hledali pravděpodobně v Etiopii. Etiopská káva je proto často nazývána „prababičkou káv“.

Turecká káva, známá také jako „Türk Kahvesi“, má své kořeny hluboko v historii Osmanské říše. První záznamy o pití kávy v Osmanské říši pocházejí z 15. století, kdy byla káva poprvé přivezena do Istanbulu. Káva rychle získala na popularitě a stala se součástí každodenního života. Kavárny, známé jako „kahvehane“, se staly centry sociálního a intelektuálního života, kde se lidé scházeli k diskuzím, poslechu hudby nebo čtení poezie.

V 17. století se turecká káva začala šířit do Evropy, kde se rychle stala módním nápojem. První evropská kavárna byla otevřena v Benátkách v roce 1645, a od té doby se kavárny rozšířily po celém kontinentu. Turecká káva si získala oblibu díky své bohaté chuti a speciální přípravě v džezvě, což je malý měděný nebo mosazný hrnec s dlouhou rukojetí.

Příprava kávy v džezvě

Příprava turecké kávy je skutečným uměním, které vyžaduje pečlivost a trpělivost. Káva pro přípravu v džezvě se mele na velmi jemný prášek, často připomínající konzistenci mouky. Tento jemně mletý prášek se poté smíchá s vodou a cukrem podle chuti a vaří se na mírném ohni.

Džezva se umístí na oheň a káva se pomalu zahřívá. Jakmile se začne tvořit pěna, džezva se na krátkou chvíli odstaví z ohně. Tento krok se opakuje ještě několikrát, což zajišťuje bohatou pěnu a hlubokou chuť. Káva se poté nalévá do malých šálků, aniž by se promíchala, aby se zachovala pěna na povrchu.

Vaření kávy v džezvě je sice časově náročnější než kávu jednoduše zalít vroucí vodou a o nic víc se nestarat, ale výsledek stojí za to. Káva z džezvy je silná a bohatá, a nelze jí dosáhnout žádným jiným způsobem.

Recept na kávu z džezvy s kvalitní zrnkovou kávou z moravské pražírny Coffeespot

Pokud vás zajímá, jak káva z džezvy chutná a chcete si sami vyzkoušet přípravu pravé turecké kávy, zde vám přinášíme jednoduchý recept s použitím kvalitní kávy do džezvy z moravské pražírny Coffeespot, která nabízí kávy v různých baleních – kávu 250 g, kávu 500 g i velké balení kávy 1000 g. Vyzkoušejte třeba vynikající guatemalskou kávu.

Ingredience:

  • 1 šálek studené vody
  • 2 lžičky kávy z Guatemaly od Coffeespot, namleté na jemný prášek
  • Cukr podle chuti

Postup:

  1. Nalijte studenou vodu do džezvy.
  2. Přidejte jemně mletou kávu a cukr podle chuti.
  3. Směs důkladně promíchejte.
  4. Umístěte džezvu na mírný oheň a pomalu zahřívejte. Jakmile se začne tvořit pěna, džezvu na krátkou chvíli odstavte.
  5. Tento krok opakujte dvakrát až třikrát, dokud není káva hotová.
  6. Nalijte kávu do malých šálků a nemíchejte, aby pěna zůstala na povrchu.

Káva z džezvy: Rituál a zážitek

Příprava a pití turecké kávy není jen o samotném nápoji, ale také o rituálu a zážitku. Tento způsob přípravy kávy vytváří jedinečnou atmosféru a přináší pocit klidu a pohody. V dnešní uspěchané době je to krásný způsob, jak se na chvíli zastavit a vychutnat si každý okamžik.

Turecká káva z Etiopie, další oblíbená varianta, nabízí odlišné chutě a aroma, které můžete také vyzkoušet. Etiopské kávy jsou známé svou květinovou a ovocnou chutí, která se skvěle hodí k přípravě v džezvě.