Co je to zelená káva a jaké má účinky?

Zelená káva, to jsou jednoduše surová, nepražená kávová zrna. Zelené kávové zrno se tedy získává ze zrnkové kávy, která nebyla pražená. Podle vědců obsahuje nepražená káva vysokou hladinu kyseliny chlorogenové, která se během pražení snižuje. Kyselina chlorogenová má přínosy pro zdraví a pomáhá při regulaci hmotnosti. Zelená káva, nebo extrakt ze zelené kávy nabízí řadu zdravotních výhod. Zatímco se zelená káva primárně používá při hubnutí, může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšit kognitivní a paměťové schopnosti u starších dospělých.

V alternativní medicíně se předpokládá, že zelená káva pomáhá při léčbě následujících zdravotních stavů:

  • Alzheimerova choroba
  • Kolorektální karcinom
  • Cukrovka
  • Vysoký krevní tlak
  • Srdeční choroby
  • Metabolický syndrom
  • Obezita
  • Parkinsonova choroba

Zelená káva také podporuje úbytek hmotnosti, snižuje zánět a zpomaluje proces stárnutí. Některá tvrzení jsou ve výzkumu podporována lépe než jiná.

Výhody pro zdraví

Zelená káva obsahuje kyselinu chlorogenovou, silný antioxidant, který má sklon se při pražení kávových zrn rozkládat. Některé výzkumy naznačují, že retence kyseliny chlorogenové v zelené kávě je do značné míry zodpovědná za přínosy pro zdraví.

I když je výzkum omezený, existují důkazy, že zelená káva může stimulovat metabolismus (přeměnu kalorií a kyslíku na energii). Metabolismus neznamená pouze trávení; určuje, jak dobře fungují všechny buňky v těle, včetně buněk srdce, plic, ledvin, jater a mozku.

Zde je jen výběr z toho, co současný výzkum říká o výhodách zelené kávy:

Hubnutí

Zelená káva může být mírně prospěšná pro ty, kteří se snaží zhubnout, podle přehledu studií publikovaných v Gastroenterology Research and Practice. Ze tří klinických studií zahrnutých v přehledu každá ukázala, že extrakt ze zelené kávy byl při snižování tělesné hmotnosti výrazně účinnější než placebo.

Zatímco vědci připustili, že studie byly špatně navrženy, dospěli k závěru, že existuje dostatek shody, což naznačuje, že zelená káva je bezpečným a potenciálně prospěšným pomocníkem při hubnutí.

Recenze studií publikovaných v časopise Journal of Evidence-Based Integrative Medicine z roku 2013 zašla ještě dále.

Ve svém přehledu pěti klinických studií a jedné metaanalýzy vědci uvedli, že lidé ztratili mezi 1 kilogramem (kg) na 8 kg tělesné hmotnosti – v důsledku užívání extraktu ze zelené kávy.

Stejně jako v případě přezkumu z roku 2011 byly závěry omezeny obecně špatnou kvalitou přezkoumávaných studií.

Cukrovka

Kyselina chlorogenová je jedním z nejhojnějších polyfenolů v potravinách, které jíme. Polyfenoly jsou rostlinné chemikálie s antioxidačními vlastnostmi. Bojují nejen s volnými radikály, které poškozují buňky, ale také se předpokládá, že pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi (glukózu).

Studie z roku 2010 uvádí, že kyselina chlorogenová dodávaná v dávce 5 miligramů na kilogram (mg / kg) tělesné hmotnosti dokázala normalizovat hladinu glukózy u diabetických potkanů.

Podle výzkumu z roku 2009 u lidí denní spotřeba tří až čtyř šálků kávy bez kofeinu obsahující vysoké koncentrace kyseliny chlorogenové snížila riziko diabetu 2. typu o 30 procent.

I když se předpokládá, že zelená káva, která obsahuje vyšší množství kyseliny chlorogenové, může poskytovat ještě větší ochranu, toto se ve výzkumu zatím neprokázalo.

Vysoký krevní tlak

Existují důkazy, že zelená káva může snížit krevní tlak. Podle japonské studie z roku 2006 snížil extrakt ze zelené kávy předepsaný v dávce 140 mg denně po dobu 12 týdnů systolický krevní tlak o 5 mmHg a diastolický krevní tlak o 3 mmHg u mírně hypertenzních dospělých. 5

I když je to povzbudivé, neznamená to, že ze zelené kávy budou mít prospěch všichni s vysokým krevním tlakem. To platí zejména pro lidi s citlivostí na kofein, u kterých může zelená káva vyvolat stejné příznaky jako u běžné kávy, včetně zvýšeného krevního tlaku.

Je zajímavé, že žádný z účastníků japonského pokusu nezažil změny hmotnosti nebo tělesné hmotnosti.

Alzheimerova choroba

Jakkoli se to může zdát, zelená káva může potenciálně zabránit nebo snížit některé z kognitivních a neuropsychiatrických příznaků Alzheimerovy choroby.

Kyselina chlorogenová má slabý stimulační účinek, přibližně o třetinu silnější než kofein. I když nedává nikde blízko stejný „kopanec“ jako kofein, může povznášet náladu a s menším rizikem nervozity nebo podrážděnosti.

Studie na zvířatech naznačují, že zelená káva může zlepšit funkci mozku i náladu. Podle studie z roku 2012 pomohly antioxidační vlastnosti extraktu ze zelené kávy udržet normální metabolismus mozku u myší ve srovnání s myšmi, kterým nebyl extrakt podáván. Pokles metabolismu mozku je klíčovým indikátorem rizika Alzheimerovy choroby.

2017 revize studií zopakoval tyto požadavky, což svědčí o zeleném kávový extrakt snižuje oxidační stres v mozku takovým způsobem, aby byla „neuroprotektivní“. Budoucí výzkum bude pravděpodobně měřit, jak silná může být tato ochrana.

Stejné výhody se mohou vztahovat i na neurodegenerativní poruchy, jako je Parkinsonova choroba.

Rakovina tlustého střeva a konečníku

Výhody zelené kávy v prevenci kolorektálního karcinomu jsou ještě méně jasné.

Na jedné straně studie na zvířatech již dlouho ukázaly, jak mohou polyfenoly v kávě pomoci chránit před tvorbou nádorů tlustého střeva. Bylo navrženo, že zelená káva, která se skládá ze 14 procent kyseliny chlorogenové, může tento účinek zvýšit.

Na druhou stranu káva obsahuje sloučeniny, které mohou zvyšovat riziko kolorektálního karcinomu, a to buď podporou mutace buněk, nebo rozložením buněčné DNA. Zda tyto karcinogenní sloučeniny vznikají při pražení, zatím není jasné.

Nakonec se zdá, že tyto protichůdné síly nepodporují ani nezabraňují rozvoji kolorektálního karcinomu. Dokud výzkum neprokáže opak, bylo by bezpečné předpokládat totéž se zelenou kávou.

Možné nežádoucí účinky

Zelená káva a výtažky ze zelené kávy jsou obecně považovány za bezpečné pro dospělé. S tím, co bylo řečeno, je málo známo o dlouhodobé bezpečnosti extraktu nebo doplňků ze zelené kávy.

Stejně jako u běžné kávy může zelená káva způsobovat nežádoucí účinky, zejména u těch, které mají citlivost na kofein. Tyto zahrnují:

  • Nespavost
  • Nervozita
  • Podrážděnost
  • Žaludeční nevolnost
  • Nevolnost
  • Zvýšená srdeční frekvence
  • Bolest hlavy
  • Zvonění v uších ( tinnitus)

Existují určité obavy, že dlouhodobá nebo nadměrná konzumace zelené kávy může zvýšit riziko homocysteinémie(nadměrné nahromadění aminokyseliny homocystein spojené s onemocněním srdce a potratem).

Nejsou známy žádné lékové interakce se zelenou kávou.

Dávkování a příprava

Pro extrakty nebo doplňky ze zelené kávy neexistuje žádné standardizované doporučení pro dávkování. Obecně lze říci, že je nejlepší dodržovat doporučenou dávku na štítku produktu, jen aby se předešlo nežádoucím účinkům.

Co hledat

Zelenou kávu najdete v mnoha obchodech s přírodními potravinami a v některých obchodech s potravinami. Mnoho z nich přichází v balíčcích po jedné. Na rozdíl od běžné kávy, jejíž aroma a chuť jsou výsledkem pražení, je zelená káva téměř úplně bez aroma a má mírně hořkou chuť.

Výtažky a doplňky ze zelené kávy najdete také online a v obchodech se specializací na dietní pomůcky. Některé z extraktů jsou baleny jako tinktury, které užíváte kapátkem. Jiné přicházejí ve formě tablet nebo gelových víček.

Je důležité si uvědomit, že doplňky jsou do značné míry neregulované. Mezi jednou značkou a další mohou být značné rozdíly v kvalitě a dávkách.