Mýty a pravdy o kyselině hyaluronové

Kyselina hyaluronová je čirá látka, kterou si přirozeně produkuje naše tělo. Nejvyšší koncentrace kyseliny hyaluronové se nacházejí v kůži, pojivové tkáni a očích. Její hlavní funkcí je zadržovat vodu v tkáních. Obvykle se užívá jako doplněk a používá se v séru, očních kapkách a injekcích.

Množství 50% kyseliny hyaluronové v těle pomáhá zadržovat vlhkost. Proces stárnutí a vystavení slunečnímu záření, kouři a znečištění životního prostředí však může snížit jeho množství na pokožce.

Zde jsou čtyři pravdy o kyselině hyaluronové, ale také dva mýty .

Může to udělat pokožku pružnější

Pravda: Užívání doplňků kyseliny hyaluronové může zabránit redukci, ke které dochází v průběhu času, tím, že dodá tělu další množství, aby se začlenilo do pokožky. Bylo prokázáno, žedávky 120 – 240 mg denně po dobu nejméně jednoho měsíce zvyšují vlhkost pokožky a snižují suchost pokožky u dospělých. Zvlhčená pokožka snižuje výskyt vrásek, což vysvětluje, proč několik studií ukazuje, že suplementace kyselinou hyaluronovou může způsobit, že pokožka bude hladší.

Může urychlit hojení ran

Pravda: Kyselina hyaluronová hraje klíčovou roli při hojení ran. Je přirozeně přítomna v kůži, ale její koncentrace se zvyšují, když existuje léze, kterou je třeba opravit. Kyselina hyaluronová pomáhá rychleji se hojit rány tím, že reguluje úrovně zánětu a signalizuje tělu, aby v této oblasti vytvářelo více krevních cév. Ukázalo se, že její aplikace na kožní rány snižuje velikost a bolest rány. Kyselina hyaluronová je navíc účinná při léčbě periodontálních onemocnění (onemocnění dásní), urychlení hojení po zubní chirurgii a odstranění vředů v ústech.

Kyselina hyaluronová může způsobit zánět

Mýtus: Tento mýtus je způsoben nedorozuměním. Většina kyseliny hyaluronové v pokožce je koncentrována v kůži (spodní vrstva kůže), méně v epidermis a ještě méně ve stratum corneum (kožní bariéra). Kyselina hyaluronová se stává hojnější pouze v oblasti, kde je rána. Například pokud si podříznete pokožku, kyselina hyaluronová vyvolá zánětlivou reakci, při které imunitní buňky opraví ránu. Tento zánět je přirozenou reakcí těla. Kyselina hyaluronová je ve skutečnosti protizánětlivá a chrání vaši pokožku před dlouhodobým zánětem.

Zmírňuje bolesti kloubů

Pravda: Kyselina hyaluronová se nachází také v kloubech, kde maže prostor mezi vašimi kostmi. Když jsou klouby namazány, je méně pravděpodobné, že se kosti o sebe otřou a způsobí bolest. Doplňky kyseliny hyaluronové jsou užitečné u lidí trpících osteoartrózou, což je typ degenerativního onemocnění kloubů způsobeného časovým opotřebením kloubů. Bylo prokázáno, že užívání 80–200 mg denně po dobu nejméně dvou měsíců snižuje bolest kolen u lidí s osteoartritidou, zejména u osob ve věku 40 až 70 let.

Kyselina hyaluronová exfoliuje

Mýtus: Jelikož jde o kyselinu, může být nepochopen a kyselina hyaluronová může být považována za exfoliační. Není. Je klasifikována jako kyselina, ale není tak exfoliační jako kyselina salicylová nebo kyselina glykolová. Ignorujte mírně děsivé slovo „kyselina“, kyselina hyaluronová je molekula s mnoha vázanými cukry, která je přirozeně přítomna v pokožce a pomáhá vázat vodu na kolagen.

Udržuje sílu kostí

Pravda: Výzkum na zvířatech se zaměřil na účinky doplňků kyseliny hyaluronové na zdraví kostí. Studie prokázaly, že doplňky kyseliny hyaluronové mohou zpomalit úbytek kostní hmoty u potkanů s osteopenií, což je stádium, které předchází osteoporóze. Studie ve zkumavkách také ukázaly, že vysoké dávky kyseliny hyaluronové mohou zvýšit aktivitu osteoblastů , buněk odpovědných za stavbu kostí. Zatímco účinky na zdraví lidských kostí ještě nebyly studovány, studie na zvířatech a laboratoři jsou slibné.