Zdravotní výhody matcha tea

Pokud jste se v poslední době zastavili v jakékoli butikové kavárně, je pravděpodobné, že jste v nabídce narazili na matchu. Tento prášek ze zeleného čaje – na kterém jsou postaveny tradiční japonské čajové obřady ( Sado ) – zaznamenal v posledních letech nárůst popularity díky údajným přínosům pro zdraví.

Co je Matcha?

Nejlepší matcha pochází z Japonska, zejména z jižní poloviny země. To, co se odlišuje od toho, jak se pěstují jiné zelené čaje, je to, že čajové keře (Camellia sinensis) jsou několik dní před sklizní zakryty, aby je chránily před slunečním zářením. Důvodem je zvýšení hladiny chlorofylu rostlin, díky čemuž listy změní zářivý odstín zelené. Po sklizni jsou listy vyloženy na vzduchu suché a poté jemně rozemleté na jemný prášek. Tento prášek lze poté rozšlehat horkou vodou nebo napařeným mlékem. Náročný proces nutný k uvedení matcha na trh je důvod, proč je tato verze čaje ze zeleného čaje mnohem dražší než jiné čaje.

Jaké jsou nutriční výhody Matcha?

Tento nápoj byl propagován jako antioxidační produkt s vážnými přínosy pro zdraví. Zvěsti o hladině antioxidantů mimo graf se zdají být pravdivé: Studie provedená na University of Colorado v Colorado Springs zjistila, že matcha obsahuje nejméně třikrát více epigalokatechin galátu (EGCG), což je charakteristický antioxidant zeleného čaje, než které se dříve uváděly v literatuře pro běžný zelený čaj. Dává to smysl: Pravidelný zelený čaj se vyrábí máčením celých nebo drcených listů v horké vodě, ale napařená voda může extrahovat mnoho antioxidantů a dalších prospěšných látek. V případě matcha člověk konzumuje celý práškový list, čímž je nápoj extra silný.

Existuje spousta výzkumů, které naznačují, že konzumaci většího množství přeplňovaného antioxidačního EGCG lze připsat několik zdravotních výhod. Patří mezi ně zvýšená síla kostí, zlepšené aspekty fungování mozku (jako je paměť), snížený krevní tlak a příznivé změny v množství cholesterolu.

Běžce bude také zajímat potenciál EGCG zkrotit bolest svalů vyvolanou cvičením, což může zjevně zkrátit čas, který potřebujete k zotavení po intenzivním běhu. Užívání více EGCG může také pomoci chránit vás před nachlazením nebo chřipkou – což by mohlo být užitečné sportovcům během záchvatů tvrdého tréninku, které mohou potlačit imunitu.

V zájmu úplného zveřejnění však bylo provedeno značné množství výzkumu s použitím extraktů EGCG, které poskytují obrovské množství sloučeniny, což se nemusí nutně promítnout do toho, kolik konzumujete.

Je toho ale víc

Podle průzkumu v International Journal of Sports Nutrition and Medicine vám denní návyk na matcha může také pomoci spálit více tuku během sportovního výkonu. To může být díky kombinaci katechinových antioxidantů a kofeinu v matcha, které by mohly oživit naše motory spalující tuky. Je však zapotřebí mnohem více výzkumu, než můžeme korunovat matchu na mistra spalovačů tuků.

Matcha má také zjevný uklidňující účinek. Čajový prášek je obzvláště bohatý na L-theanin, aminokyselinu, o které se předpokládá, že pomáhá zvyšovat pocit klidu. Ačkoli matcha může obsahovat více kofeinu než běžný zelený čaj, není pravděpodobné, že budete trpět nervozitou kvůli uklidňující rovnováze, kterou poskytuje L-theanin. Takže si můžete všimnout, jak má čaj tendenci uklidňovat a stimulovat současně, což vám dává „jemný zvuk“. (Matcha obsahuje asi o polovinu více kofeinu než káva, ale přesto si možná nebudete chtít z ní připravit pozdní noční nápoj pro případ, že by to mohlo narušit spánkové vzorce.)

Některé předběžné výzkumy naznačují, že matcha a koktejl sloučenin, které obsahuje, mohou mít protirakovinovou účinnost a zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi, ale navzdory své dlouhé historii používání v Japonsku je celkový výzkum velmi mladý a je zde potřeba lidská studie, takže i přes to, co se zdá, že sociální média říkají, nemělo by to být nadhodnoceno pro zdraví.

Jak konzumovat Matcha

Chuť matcha závisí na kvalitě použitého prášku a regionu, ze kterého pochází. A existují jasné rozdíly mezi dobrou a špatnou kvalitou matcha, přičemž ten druhý je prášek, který má světle zelenou barvu a chutná nepříjemně hořce. Kvalitnější matcha bude mít přirozeně sladké odstíny chuti. Ujistěte se, že jste zakoupili své matcha od společností s vysokými standardy kontroly kvality.

Chcete-li připravit teplý smaragdový nálev, vložte čajovou lžičku prášku matcha do misky nebo hrnečku a nalijte 60-100ml filtrované vody přivedené těsně pod varem. Použití vroucí vody přinese hořkou chuť. Prudce šlehejte (nejlépe bambusovou metličkou) až do pěnění a poté přidejte tolik další zapařené vody, kolik chcete.

Kromě popíjení matcha jako přímého čaje nebo moderního latte není pro prášek žádný nedostatek kreativního využití: Přidejte jej do palačinek, muffinu nebo těsta na sušenky, rozmixujte na hladké koktejly, šlehejte do salátových dresinků aj.