Jaká je historie kávy?

Mnoho lidí si nedokáže svůj život bez kávy už ani představit. Znáte však historii kávy? Káva se rodila na etiopské vysočině. Legenda říká, že pastýř z 9. století, Kaldi, si všiml, jak „temperamentní“ se jeho kozy staly po konzumaci bobulí z určitého stromu, a tak běžel do místního kláštera, aby o tom zvěstoval. Mnich zkusil vaření z bobulí a byl schopen zůstat vzhůru mnohem déle, když se modlil.

Zprávy o tomto novém nápoji se nakonec rozšířily do Egypta a na Arabský poloostrov, kam káva cestovala na východ a na západ a nakonec přistála v jihovýchodní Asii a Americe. A od té doby je populární.

Jak káva roste

Kávovníky na jaře kvetou bílými květy, které ustupují malým zeleným fazolkám (technicky jsou to semínka). Pádem dozrávají do plnohodnotné „třešně“, kde jsou poté ručně sbírány.

Kávová zrna dozrávají různou rychlostí, takže jeden strom může mít směs zelených (ještě nezralých) a červených (zralých) zrn, což vyžaduje, aby zkušení sběrači nakonec poskytli méně hořký nápoj. Levnější káva často pochází ze směsi zelených zrn a červených třešní, které jsou sbírány mechanicky najednou.

Další starou metodou je sušení plodů na slunci, dokud jejich obsah vlhkosti není vyšší než 10 procent. Jsou rozloženy na stolech a často hrabány, aby se zabránilo znehodnocení, a celkově může tento proces trvat až několik týdnů. Stále se to děje na mnoha místech po celém světě.

Modernější metodou je mechanické odstranění dřeně a její následné osušení pouze pergamenovou kůží. To zahrnuje několik dní práce zahrnující fermentační nádrže a rotující bubny.

Dále jsou plody mechanicky oloupány, což znamená, že vnější slupka je zcela odstraněna, takže zelené zrno čeká na pražení. Jsou umyty a poté tříděny podle velikosti a proces se zde často zastaví a ostatní nechají kávu upražit.

Pražení kávy

Pražení změní zelené fazole na tmavou kávu, kterou známe, a může být světlá, střední, tmavá nebo někde mezi nimi, v závislosti na chuti. Výsledná finální příchuť může být kdekoli od kouřové přes kořeněnou až po hladkou až ovocnou, v závislosti na tom, kde byla fazole pěstována, a zvoleném procesu pražení.

Konečným produktem je pytel zrn vložený do nákupního košíku nebo použitý k pití v místní kavárně. Rozdíly v chuti mají co do činění s tím, kde se pěstuje a jak se vyrábí, a výběr má více společného s osobními preferencemi než cokoli jiného. Kávová zrna pocházejí z oblastí různorodých jako Havaj, Jižní Amerika, Arabský poloostrov, africká vysočina a roviny jihovýchodní Asie, s dalšími místy mezi nimi.