Co se stane, když přejdete z kávy na čaj

Oba nápoje mají své výhody, takže si ukážeme, co se stane, když přejdete z kávy na čaj.

Vaše zuby mohou být jasnější

Káva je proslulá barvením zubů, takže přechod na čaj by mohl váš úsměv rozjasnit, zvláště pokud se držíte bílého nebo zeleného čaje.

Mohli byste snížit hladinu cholesterolu

Káva odstraňuje sloučeniny zvané cafestol a kahweol, ale nefiltrovaná káva, jako je francouzská lisovaná káva nebo espresso, si je zachovává. Tyto sloučeniny mohou zvyšovat LDL („špatný“) cholesterol , což může zvýšit riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Mnoho lidí pije nefiltrovanou kávu, protože si nemyslí, že je espresso nefiltrované. Vyměňte tyto kávové nápoje za čaj a váš cholesterol se může zlepšit.

Může vás bolet hlava

V závislosti na tom, jak citlivé je vaše tělo na změny a kolik kofeinu jste zvyklí přijímat, můžete pocítit abstinenční příznaky, pokud se během přechodu z kávy na čaj snížíte. Poté, co si vaše tělo zvykne na změnu, tyto příznaky zmizí.

Vaše pálení žáhy se může zlepšit

Káva může uvolnit svalovou pásku mezi jícnem a žaludkem. Když se tento prostor otevře, žaludeční kyselina by mohla vystříknout zpět a způsobit kyselý reflux. U některých lidí, kteří mají sklon k pálení žáhy, by to káva mohla zhoršit – dokonce i bez kofeinu.

Pravděpodobně se vyspíte lépe

Protože káva obsahuje více kofeinu než čaj, můžete zjistit, že v noci spíte lépe.

Cítíte se méně na hraně

Pokud pravidelně pijete více než tři nebo čtyři šálky kávy denně, mohlo by dojít k nadměrné stimulaci vašeho těla. Pití příliš velkého množství kávy může způsobit, že budete nervózní a podráždění, zvláště pokud jste citliví na kofein.

Možná nesnížíte riziko vzniku cukrovky 2. typu

Přehled studií publikovaných v roce 2014 v Diabetes Care naznačuje, že káva může snížit vaše riziko vzniku cukrovky 2. typu , ale vědci nezjistili, proč. Někteří si myslí, že je to proto, že káva zvyšuje bílkoviny, které přenášejí hormony, jako je testosteron a estrogen, které pomáhají snižovat riziko cukrovky typu 2, zatímco jiní říkají, že je to proto, že káva zvyšuje citlivost na inzulín.

Mohli byste se vyhnout svalovým křečím

Příliš mnoho kávy ve vašem systému by mohlo tělu ztížit vstřebávání hořčíku, i když káva obsahuje malé množství minerálu.

Vaše nálada se může změnit

Mohlo by to být z kofeinu, nebo to mohlo být od socializujících lidí, kteří popíjeli svůj šálek, ale studie, včetně jedné publikované v roce 2018 v časopise Nutrients , ukázaly, že káva může zlepšit náladu a snížit riziko deprese. Přepnutím na čaj byste mohli tyto výhody ztratit.

Můžete změnit příznivé účinky, pokud jde o rakovinu

Studie, včetně studie publikované v roce 2016 v Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, spojily konzumaci kávy s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku . Zatímco čaj byl spojen s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva a jater, četné studie, včetně studie publikované v roce 2019 v Mezinárodním věstníku rakoviny, zjistily, že pití horkého čaje může zvýšit vaše riziko rakoviny jícnu. Pod horkým čajem rozumíme téměř spalující horké a stejné riziko může platit i pro častou konzumaci jakéhokoli opařeného horkého nápoje.

Budete o něco lépe hydratovaní

Navzdory tomu, co jste možná slyšeli o kofeinu jako diuretiku, káva pomáhá udržovat vaši energii. Vaše tělo stále drží asi třetinu kapaliny v šálku kávy. Nízký obsah kofeinu v čaji přesto může trochu zlepšit hydrataci a pomoci celému tělu cítit se lépe. Vaše pokožka vypadá lépe, když jste lépe hydratovaní a celé vaše tělo funguje lépe.