Zdravotní přínosy a rizika pití černé kávy

Máte rádi černou kávu? Jde o jeden nejoblíbenějších nápojů po celém světě. Káva byla po staletí chválena i haněna. Bylo viněno, že způsobuje impotenci a šílenství, jindy lék na lenost nebo „dar z nebe“. Jaké jsou však skutečné, vědecky prokázané výhody a nevýhody kávy, které dnes známe?

Kofein, nejrozšířenější psychoaktivní látka na světě, je nejznámější složkou kávy. Jeho blahodárné účinky na lidské tělo byly prozkoumány celkem dobře, ale káva jako celek je komplexní nápoj s tisíci různých látek. Některé studie tvrdí, že káva bez kofeinu a kofeinovaná káva mohou mít stejné účinky na zdraví, a naznačují, že za většinu zdravotních přínosů kávy není odpovědný kofein.

Výzkum kávy a jejích kladů a záporů pro člověka není zdaleka dokončen, ale zde je seznam toho, co v tuto chvíli víme.

12 zdravotních výhod kávy

1. Káva zvyšuje váš fyzický výkon.

Dejte si šálek černé kávy asi hodinu před tréninkem a váš výkon se může zlepšit o 11-12%. Kofein zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi. Adrenalin je hormon vašeho těla „bojuj nebo utíkej“, který vám pomůže připravit se na fyzickou námahu.

2. Káva vám může pomoci zhubnout.

Káva obsahuje hořčík a draslík, které pomáhají lidskému tělu používat inzulín, regulují hladinu cukru v krvi a snižují vaši chuť na sladké pochoutky a občerstvení.

3. Káva vám pomůže spalovat tuky.

Kofein pomáhá tukovým buňkám štěpit tělesný tuk a používat jej jako palivo pro trénink.

4. Káva vám pomůže soustředit se a zůstat ve střehu.

Mírný příjem kofeinu, 1–6 šálků denně, vám pomůže soustředit se a zlepší vaši duševní bdělost.

5. Káva snižuje riziko úmrtí.

Studie ukázaly, že celkové riziko předčasného úmrtí pijáka kávy je o 25% nižší než u těch, kteří kávu nepijí.

6. Káva snižuje riziko rakoviny.

Jedna studie ukázala, že káva může snížit riziko vzniku rakoviny prostaty u mužů o 20% a rakoviny endometria u žen o 25%. Lidé ve zkušební skupině vypili čtyři šálky kávy denně. Kofein může také zabránit rozvoji bazocelulárního karcinomu , nejčastějšího typu rakoviny kůže

7. Káva snižuje riziko mrtvice.

Přiměřená konzumace kávy (2–4 šálky denně) je spojena s nižším rizikem mrtvice.

8. Káva snižuje riziko Parkinsonovy choroby.

Studie prokázaly, že pravidelné pití kávy snižuje riziko Parkinsonovy choroby o 25%. Existují důkazy, že káva způsobuje aktivitu v části mozku postižené Parkinsonovou chorobou.

9. Káva chrání vaše tělo.

Káva obsahuje mnoho antioxidantů, které působí jako malí válečníci bojující a chránící před volnými radikály v těle.

10. Káva může snížit riziko cukrovky typu II.

Kofein snižuje vaši citlivost na inzulín a zhoršuje glukózovou toleranci, a proto snižuje riziko cukrovky 2. typu.

11. Káva chrání váš mozek.

Vysoká hladina kofeinu v krvi snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Snižuje také riziko demence .

12. Káva rozjasní vaši náladu, pomůže bojovat proti depresi a sníží riziko sebevraždy.

Kofein stimuluje centrální nervový systém a zvyšuje produkci neurotransmiterů, jako je serotonin, dopamin a noradrenalin, které zvyšují vaši náladu. Dva šálky kávy denně zabrání riziku sebevraždy o 50%.

6 nevýhod a rizik pití kávy

1. Špatná káva může být toxická.

Špatná kvalita kávy může obsahovat hodně nečistot, což může způsobit nevolnost, bolesti hlavy nebo celkový špatný pocit. To se může stát, pokud je vaše káva vyrobena ze zrn, která byla přetrhnuta nebo jinak zničena. Dokonce i jedno zničené zrno může způsobit, že váš pohár bude toxický. Pokud investujete a kupujete vysoce kvalitní speciální kávu, nemusíte si s tím dělat starosti.

2. Káva vás může zabít.

Ano, pokud během krátké relace vypijete 80-100 šálků (23 litrů). Tato dávka je smrtelná a bude ve vašem těle obsahovat 10–13 gramů kofeinu. Než však dosáhnete tohoto bodu, budete většinu z toho zvracet, protože 23 litrů jakékoli tekutiny je hodně. I pití 23 litrů vody vás může zabít.

3. Káva může způsobit nespavost a neklid.

Opět je to kofein, který zde pracuje. Doporučené maximální množství kofeinu je 400 miligramů, což je zhruba množství, které získáte ze 4 šálků kávy. Pokud jste citliví na kofein, buďte s kávou opatrní. Pravděpodobně už víte, jaké množství a jaký druh kávy vám vyhovuje nebo ne. Množství kofeinu, které je bezpečné pro lidskou spotřebu, je ve skutečnosti zapsáno v naší DNA .

4. Pokud jste těhotná, nepijte více než jeden šálek denně.

Studie o vlivu kávy na plod byly kontroverzní, ale jedna věc je jistá: pokud pijete kávu v těhotenství, kofein se dostane také k plodu a vaše dítě je na kofein vysoce citlivé. Pokud tedy pijete kávu s těžkou váhou a nemůžete ji přestat pít během těhotenství, alespoň omezte příjem kávy na jeden šálek denně.

5. Pokud máte vysoký cholesterol, vyberte prosím filtrovanou kávu.

Kávová zrna obsahují cafestol a kahweol, dvě složky, které zvyšují hladinu LDL cholesterolu. Filtrování odlučovačů kávy většinu LDL, ale cafestol a kahweol se nacházejí v espressu, turecké kávě, francouzském tisku a skandinávském stylu „vařené kávy“.

(Příjem LDL ze šálku espressa je stále tak malý, že u lidí s normální hladinou cholesterolu nebude ohrožen. Existují také některé studie v předběžných fázích diagnostiky, které zjistily známky, které mohou mít cafestol a kahweol některé příznivé protirakovinové účinky a jsou dobré pro vaše játra.)

6. Káva pro děti, může zvýšit noční pomočování.

Jeden průzkum uvedl, že konzumace kofeinu u dětí ve věku 5–7 let může zvýšit enurézu neboli noční pomočování.

Je pro vás káva dobrá nebo špatná?

Pokud máte vysoký cholesterol nebo jste citliví na kofein, jste těhotná nebo jste dítě (nebo jeho rodič), měli byste věnovat pozornost pití kávy.

Pro ostatní může být dobré množství kávy ( 1–6 šálků denně ) dobré. Může předcházet vážným onemocněním, povzbudit vaši mysl a svaly a dokonce vám pomůže při hubnutí. Nezapomeňte, že pokud pijete speciální toxinovou kávu bez toxinů a vaříte ji opatrně, můžete a měli byste si ji vychutnávat s vědomím, že je pro vás dobrá.