Jak používat French press

Při správném použití vám kávovar French press poskytne perfektní šálek – pokud nepoužíváte mizerná kávová zrna, pak vás nemůže nic zachránit. Při špatném použití však může snadno zničit váš nápoj. Mnoho kávových nadšenců tam nikdy nepoužilo french press, protože zařízení má nebezpečnou pověst.

Jak používat french press

Nejprve se musíte ujistit, že máte správný poměr vody a kávy. Doporučujeme 30g mleté kávy na 500ml vody. Ujistěte se, že je voda ohřátá na asi 90°C. Pokud nemáte dobrý teploměr, přiveďte vodu k varu a nechte ji odpočívat 1-2 minuty. Ale opravdu doporučujeme vzít si teploměr.

Naberte kávu do spodní části french pressu, poté pomalu nalijte vodu a položte horní část zařízení na píst se zdviženým pístem až na doraz. Nyní čekejte.

Podle mého názoru jsou čtyři minuty ideální dobou vaření pro dobrou kávu z french pressu, ale můžete si nalít šálek už po dvou minutách a stále si užívat slušnou extrakci. Nepokoušejte se připravit extra silný šálek delším máčením, protože po více než tuctu minut může být nápoj moc hořký. Pokud chcete silnější kávu, přidejte více mleté kávy (nebo si připravte espresso s těmito vynikajícími kávovary).

Nakonec po těchto čtyřech minutách pomalu a s kontrolou zatlačte píst dolů. Ujistěte se, že při nalévání nápoje necháváte píst dole.

Jak si francouzskou kávu připravit krok za krokem

Takže jste ve spěchu, hm? Pak byste si pravděpodobně měli přečíst tuto část jako první. Rychlé a správné používání french pressu:

  1. Na dno french pressu dejte 2 lžíce hrubé mleté kávy.
  2. Do lisu pomalu nalijte 500ml horké vody (90 stupňů) a položte horní část french pressu.
  3. Směs necháme louhovat 4 minuty.
  4. Pomalu a rovnoměrně zatlačujte píst dolů a ujistěte se, že je spuštěn přímo dolů.
  5. Nalijte si dva šálky kávy a užívejte si.
  6. Nejlepší káva ve french pressu

Nejlepší káva pro french press je opravdu jakýkoli druh kávy, který máte rádi ve svém hrnku, ať už je to Kolumbie, Egyptská nebo co máte. Můžete se dokonce rozhodnout použít nejsilnější kávu na světě, je to vaše věc, nebo si dopřát jednu z pěti nejdražších káv na světě.

Více než na rozmanitosti záleží na druhu mleté kávy. French pressy pracují nejlépe s hrubým mletím ze dvou důvodů. Důvod je docela zřejmý: jemně mletá káva pravděpodobně proklouzne kolem filtru lisu a dostane se do vašeho nápoje. A kdo to chce?