Mýty a fakta o zelené kávě

Obezita a metabolický syndrom patří mezi nejčastější zdravotní problémy. Existuje mnoho přírodních složek, které pomáhají v boji proti obezitě a podporují hubnutí, jako je zelená káva. Nabízí skutečně zelená káva tolik zdravotních výhod?

Zelená káva je speciální odrůda kávy

Mýtus: Zelená káva je plodem kávovníku před pražením. Protože byla semena zelené kávy ošetřena teplem, mají vyšší koncentraci ve fytochemikáliích a antioxidačních látkách.

Hlavní účinnou látkou kávy je kyselina chlorogenová

Pravda: Kyselina chlorogenová je nutraceutický prvek, o kterém bylo zjištěno, že má antioxidační a protizánětlivé účinky. Přestože se kyselina chlorogenová nachází v mnoha druzích zeleniny a ovoce, je zelená káva jedním z nejdůležitějších zdrojů, který dodává asi 5-12 g / 100 g produktu.

Zelená káva neobsahuje kofein

Mýtus: Zelená káva obsahuje kofein jako běžná kávu. Nadměrná konzumace doplňků zelené kávy tedy vede k úzkosti, stresu, podrážděnosti a tachykardii.

Zelená káva pomáhá při hubnutí

Pravda: Mezi hlavní účinné látky zelené kávy patří kofein a kyselina chlorogenová. Bylo zjištěno, že tyto dvě látky napomáhají mobilizaci tuků a přechodnému zvýšení bazálního metabolismu, čímž usnadňují spalování tuků a hubnutí.