Uncategorized

Zjistěte vše potřebné o spirulině

Spirulina je malý modrozelený organismus, sinice, která roste ve sladké i slané vodě. Je řazen do mikrořas – řasy jsou podle velikosti rozděleny do dvou kategorií, mikrořas a makrořas.

Mikrořasy patří ke sinicím, jejichž buňka má vlastnosti rostlinných i bakteriálních buněk. Mohou vyrábět energii ze slunečního světla pomocí fotosyntézy a jsou považovány za první fotosyntetické organismy, které se objevily na Zemi. Jejich barva je modrozelená, protože obsahují jak barvivo fykocyanin, tak chlorofyl.

Spirulina byla tak pojmenována podle svého spirálového tvaru. V komerčním použití se název spirulina vztahuje na sušenou biomasu sinic. Nejznámějšími druhy jsou Spirulina maxima a Spirulina platensis. Je komerčně dostupná hlavně jako prášek, pilulky nebo sirup. Byla používána starými Aztéky, ale znovu se stala populární, když NASA navrhla její vývoj ve vesmíru pro použití astronauty. Typická dávka je 1 až 3 gramy, ale účinně se používají dávky až 10 gramů denně.

Spirulina se pěstuje v mnoha částech světa, včetně Řecka (Nigrita, Serres). Obvykle se pěstuje ve velmi čistých nádržích, s moderními technologickými metodami, bez hnojiv, insekticidů a konzervačních látek. Některé společnosti ji vyrábějí přímo v přírodních jezerech.

Živiny a vlastnosti

Je to nejživější jídlo na planetě. Je to nejbohatší „zelené jídlo“ na bílkoviny s obsahem 55–70%, zatímco obsahuje málo kalorií. Jedna polévková lžíce (7 g) sušeného prášku poskytuje 20 kalorií a následující živiny:

Bílkoviny : 4 gramy

Sacharidy : 1,7 gramů

Vitamin B1 : 11% DDD (doporučená denní dávka)

Vitamin B2 : 15% DDD

Vitamin B3 : 4% DDD

Měď : 21% DDD

Železo : 11% DDD

Spirulina je dobrým zdrojem vitaminu E. Obsahuje také vysoké množství β-karotenu v různých molekulárních formách, které se snadněji vstřebává než β-karoten z brokolice nebo mrkve. Je 25krát bohatší než syrová mrkev – beta karoten je netoxický, dokonce i ve velkém množství.

O spirulině se někdy říká, že obsahuje vitamin B12, ale u lidí se tato forma neukázala jako účinná.

Hlavními antioxidanty spiruliny jsou: fykocyanin, spirulina , β-karoten a některé polyfenoly.

Zatímco je zapotřebí dalšího výzkumu týkajícího se zdravotních tvrzení a vlastností, spirulina je jednou z nejznámějších superpotravin. Kromě mnoha živin, které má, může zlepšit hladinu lipidů v krvi, potlačit oxidaci a snížit hladinu cukru v krvi. Následuje hlavní zjištění vědeckého výzkumu.

Kde pomáhá spirulina?

Může snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů

Spirulina může snížit celkový cholesterol , „špatný“ LDL-cholesterol a triglyceridy a zároveň zvýšit „dobrý“ HDL-cholesterol.

Ve studii s 25 lidmi s diabetem typu 2 dva gramy spiruliny denně významně zlepšily profil lipidů v krvi. Řecká studie zahrnující 52 lidí z Kréty s vysokým cholesterolem zjistila, že 1 g. Řecká spirulina snížila po třech měsících triglyceridy o 16,3% denně a „špatný“ LDL-cholesterol o 10,1%. Jiné studie zjistily příznivé výsledky při vyšší dávce (4,5-8 g denně).

Má silné antioxidační vlastnosti

Spirulina je dobrým zdrojem antioxidantů. Fykocyanin může bojovat proti volným radikálům a inhibovat produkci zánětlivých signálních molekul, což poskytuje antioxidační a protizánětlivé účinky.

Tukové struktury těla jsou náchylné k oxidačnímu poškození, které se označuje jako peroxidace lipidů a považuje se za chorobu. Jedním z klíčových kroků ve vývoji aterosklerózy je například oxidace LDL-cholesterolu. Zajímavé je, že antioxidanty spirulina jsou účinné při snižování peroxidace lipidů. Ve studii s 37 diabetiky typu 2 byla dávka 2,8 g. za den významně snížila indexy oxidačního poškození. Rovněž se zvýšila hladina antioxidačních enzymů v krvi.

Zlepšuje příznaky alergické rýmy

Alergická rýma je charakterizována zánětem nosních cest. Je to způsobeno environmentálními alergeny, jako je např. pyl rostlin. Spirulina je oblíbená alternativní léčba příznaků alergické rýmy. Ve studii se 127 lidmi s alergickou rýmou byly 2 g. během dne významně snížily příznaky, jako je rýma, kýchání, ucpaný nos a svědění.

Může pomoci při anémii

Anémie je u starších lidí zcela běžná, což vede ke slabosti a únavě . Je charakterizován poklesem hemoglobinu nebo červených krvinek. Spirulina může pomoci, protože je skvělým zdrojem organického železa. Je 58krát bohatší než syrový špenát a 28krát bohatší než syrové hovězí játra.

Ve studii na 40 anemických seniorech doplňky spiruliny zvýšily obsah červených krvinek v hemoglobinu a zlepšily imunitní funkci.

Může zlepšit svalovou sílu a vytrvalost

Oxidační poškození způsobené cvičení přispívá ke svalové únavě. Některé rostlinné potraviny mají antioxidační vlastnosti, které mohou sportovcům a fyzicky aktivním lidem pomoci toto poškození minimalizovat. Spirulina se zdá být prospěšná, protože výzkum ukázal zlepšenou svalovou sílu a vytrvalost. V jedné studii spirulina zvýšila vytrvalost a významně prodloužila dobu, po kterou se lidé cítili unavení.

Může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi

Studie na zvířatech spojily spirulinu se snížením hladiny cukru v krvi. V některých případech překonal i populární léčbu cukrovky. Existují také určité důkazy, že spirulina může být u lidí účinná.

Ve dvouměsíční studii u 25 lidí s diabetem 2. typu byla dávka 2,2 g. spirulina denně vedla k dramatickému snížení hladiny cukru v krvi. Hodnota HbA1c, která je ukazatelem dlouhodobé hladiny cukru v krvi, klesla z 9% na 8%, což je významné. Studie odhadují, že snížení tohoto ukazatele o 1 procentní bod může snížit riziko úmrtí v souvislosti s cukrovkou o 21%.

Možné nežádoucí účinky

Spirulina shromážděná ve volné přírodě představuje riziko kontaminace. Řasy mohou mít toxiny, pokud rostou ve vodě kontaminované těžkými kovy .

Mohou také obsahovat metabolity produkované sinicemi, které působí jako hepatotoxiny u zvířat. Je to obranný mechanismus proti predátorům. Při konzumaci ve velkém množství jsou mikrocystiny toxické pro játra.

Spirulina pěstovaná v kontrolovaném prostředí má nízký obsah mikrocystinů, protože vědci vyvinuli metody k jejich odstranění. Je však důležité koupit spirulinu od renomované společnosti.