Káva Novinky Ostatní Zajímavosti

Je instantní káva dobrá nebo špatná?

Instantní káva je velmi oblíbená v mnoha oblastech světa. Může dokonce představovat více než 50% veškeré spotřeby kávy v některých zemích. Instantní káva je také rychlejší, levnější a jednodušší než běžná káva.

Možná víte, že pití běžné kávy je spojeno s mnoha přínosy pro zdraví, ale zajímalo by vás, zda stejné výhody platí i pro instantní kávu? Tento článek vysvětluje vše, co potřebujete vědět o instantní kávě a jejích účincích na zdraví.

Co je instantní káva?

Instantní káva je druh kávy vyrobený ze sušeného kávového extraktu. Podobně jako u běžné kávy se extrakt vyrábí vařením mletých kávových zrn, i když je koncentrovanější. Po vaření se z extraktu odstraní voda, aby se vytvořily suché fragmenty nebo prášek, které se po přidání do vody rozpustí.

Existují dva hlavní způsoby, jak připravit instantní kávu:

  • Sušení rozprašováním – Kávový extrakt se nastříká na horký vzduch, který rychle vysuší kapičky a promění je na jemný prášek nebo malé kousky.
  • Vymrazování – Kávový extrakt je zmrazen a nakrájen na malé fragmenty, které jsou poté sušeny při nízké teplotě za vakua.

Obě metody zachovávají kvalitu, aroma a chuť kávy.

Nejběžnějším způsobem přípravy instantní kávy je přidání jedné čajové lžičky prášku do šálku horké vody. Sílu kávy lze snadno upravit přidáním více či méně prášku do šálku.

SOUHRN

Instantní káva se vyrábí z uvařené kávy, která má odstraněnou vodu. Chcete-li připravit instantní kávu, jednoduše přidejte jednu čajovou lžičku prášku do šálku teplé vody.

Instantní káva obsahuje antioxidanty a živiny

Káva je největším zdrojem antioxidantů v moderní stravě. Předpokládá se, že její vysoký obsah antioxidantů je zodpovědný za mnoho souvisejících zdravotních výhod. Stejně jako běžná káva i instantní káva obsahuje mnoho silných antioxidantů.

Podle jedné studie může instantní káva obsahovat ještě vyšší množství určitých antioxidantů než jiné nápoje, a to kvůli způsobu jejího zpracování.

Jeden standardní šálek instantní kávy navíc obsahuje pouze 7 kalorií a malé množství draslíku, hořčíku a niacinu (vitamin B3).

SOUHRN

Instantní káva je plná silných antioxidantů. Může dokonce obsahovat vyšší množství některých antioxidantů než jiné druhy kávy.

Instantní káva obsahuje o něco méně kofeinu

Kofein je nejvíce konzumovaným stimulantem na světě a káva je jeho největším zdrojem. Instantní káva však obecně obsahuje o něco méně kofeinu než běžná káva.

Jeden šálek instantní kávy obsahující jednu čajovou lžičku prášku může obsahovat 30–90 mg kofeinu, zatímco jeden šálek běžné kávy obsahuje 70–140 mg.

Vzhledem k tomu, že citlivost na kofein se liší podle jednotlivce, může být instantní káva lepší volbou pro ty, kteří potřebují omezit kofein.

Instantní káva je k dispozici také v bez kofeinu, který obsahuje ještě méně kofeinu.

Příliš mnoho kofeinu může způsobit úzkost, narušení spánku, neklid, podráždění žaludku, třes a rychlý srdeční rytmus.

SOUHRN

Šálek instantní kávy obsahující jednu čajovou lžičku prášku obvykle obsahuje 30–90 mg kofeinu, zatímco běžná káva obsahuje 70–140 mg na šálek.

Instantní káva obsahuje více akrylamidu

Akrylamid je potenciálně škodlivá chemická látka, která se tvoří při pražení kávových zrn. Tato chemikálie se také běžně vyskytuje v široké škále potravin, domácích potřeb a výrobků pro osobní péči. Zajímavé je, že instantní káva může obsahovat až dvakrát tolik akrylamidu než čerstvá pražená káva. Nadměrná expozice akrylamidu může poškodit nervový systém a zvýšit riziko rakoviny. Množství akrylamidu, kterému jste vystaveni prostřednictvím stravy a kávy, je však mnohem nižší než množství, které bylo prokázáno jako škodlivé.

Pití instantní kávy by proto nemělo způsobovat obavy ohledně expozice akrylamidu.

SOUHRN

Instantní káva obsahuje až dvakrát tolik akrylamidu než běžná káva, ale toto množství je stále nižší než množství považované za škodlivé.

Stejně jako běžná káva může mít i instantní káva několik zdravotních výhod

Pití kávy bylo spojeno s mnoha přínosy pro zdraví. Vzhledem k tomu, že instantní káva obsahuje stejné antioxidanty a živiny jako běžná káva, měla by mít většinu stejných účinků na zdraví.

Pití instantní kávy může:

  • Vylepšete funkci mozku, obsah kofeinu může zlepšit funkci mozku.
  • Zvyšte metabolismus. Kofein může zvýšit metabolismus a pomůže vám spalovat více tuků.
  • Snižte riziko onemocnění. Káva může snížit riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
  • Snižte riziko cukrovky. Káva může pomoci snížit riziko vzniku cukrovky typu 2.
  • Zlepšit zdraví jater. Káva a kofein mohou snížit riziko onemocnění jater, jako je cirhóza a rakovina jater.
  • Zlepšit duševní zdraví. Káva může pomoci snížit riziko deprese a sebevraždy.
  • Podporujte dlouhověkost. Pití kávy vám může pomoci žít déle.

Tyto typy studií nemohou dokázat, že káva způsobuje snížené riziko onemocnění – pouze u lidí, kteří kávu obvykle pijí, je méně pravděpodobné, že u nich dojde k onemocnění.

Pokud vás zajímá, kolik kávy vypít, může být optimální konzumace 3 – 5 šálků instantní kávy každý den. Studie často spojovaly tuto částku s nejvyšším snížením rizika.

SOUHRN

Instantní káva nabízí většinu zdravotních výhod jako běžná káva, včetně sníženého rizika cukrovky typu 2 a onemocnění jater.

Sečteno a podtrženo

Instantní káva je rychlá, snadná a nevyžaduje kávovar. Má také velmi dlouhou trvanlivost a je levnější než běžná káva. Proto může být velmi užitečná, když cestujete nebo jste na cestách. Instantní káva obsahuje o něco méně kofeinu a více akrylamidu než běžná káva, obsahuje však většinu stejných antioxidantů. Instantní káva je celkově zdravý nízkokalorický nápoj, který je spojen se stejnými přínosy pro zdraví jako jiné druhy kávy.